Goed slapen, dat betekent in de eerste plaats dat je snel in slaap valt en ’s nachts ook niet wakker wordt. Veel mensen met slaapproblemen lijden aan insomnia en zoeken dan ook persoonlijke hulp bij een specialist, aangepast aan hun situatie. Hieronder geven we je graag enkele extra tips om elke nacht als een roosje te slapen.

 

Beweeg en je slaapt beter

Regelmatig bewegen is een must als je je algemene gezondheid, maar ook je slaapkwaliteit een boost wilt geven. Welke sporten dragen nu bij aan een goede nachtrust? Over het algemeen zijn duursporten of cardiovasculaire sporten de beste keuze. Denk maar aan:

  • Joggen
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Zwemmen
Tijdens deze sporten maakt je lichaam endorfines aan, stofjes die je zenuwstelsel tot rust brengen en stress tegengaan.

Sporten en slapen: onze beste tips

Het is vooral belangrijk dat je het sporten volhoudt, dus overdrijf zeker niet. Te hard of te lang sporten maakt het juist moeilijker om de slaap te vatten! We raden aan om ofwel ’s morgens, ofwel iets later op de dag aan sport te doen. Doe het beter niet nét voor je het bed opzoekt, want dan zijn je lichaam en geest misschien nog te actief om in slaap te vallen.

Een avondroutine

Een consistent avondritueel is ook belangrijk om je slaapkwaliteit te verbeteren. Hoe meer je lichaam gewend raakt aan bepaalde routines, hoe gemakkelijker het tot rust komt en hoe beter je slaapt.

Ontwikkel een vast slaapritme

De beste manier om je slaap te verbeteren? Ga elke dag op hetzelfde uur naar bed en sta ook rond dezelfde tijd op. Je algemene gezondheid is voor een groot stuk afhankelijk van je dag-nachtritme. Het is misschien zelfs beter om een beetje vóór je gewone bedtijd al in bed te gaan liggen. Zet je wekker ongeveer 8 uur later en je dag-nachtritme zit alvast goed. Belangrijk: doe dit elke dag, zodat je lichaam het gewend wordt!

Ga stress tegen met de juiste gewoontes

Stress maakt het moeilijker om tot rust te komen en te slapen, waardoor we eigenlijk tegen ons natuurlijke dag- en nachtritme vechten. Neem een warm bad of douche voor het slapengaan en je kunt al heel wat slaapproblemen vermijden. Ook een kopje warme kruidenthee helpt om tot rust te komen en de dag af te sluiten. Breng een overspannen of bezorgde geest tot rust door een boek te lezen voor je onder de lakens kruipt.

Onze matrassen van de beste kwaliteit

Zo overwin je slapeloosheid

Bepaalde gewoontes dragen niet meteen bij aan je slaapkwaliteit en dus ook niet aan je algemene gezondheid en energieniveau overdag. Hieronder vind je enkele goede tips om niet alleen beter, maar ook langer te slapen.

Geen schermen in je slaapkamer

Het scherm van een gsm of computer straalt blauw licht uit, wat ons dag-nachtritme verstoort en onze hersenen wijsmaakt dat het dag is. Jammer genoeg worden we steeds meer en langer blootgesteld aan schermen, ook ’s avonds. Je kunt gelukkig heel wat slaapproblemen voorkomen als je je laptop of gsm gewoon al buiten je slaapkamer houdt. Zet minstens een paar uur voor het slapengaan je televisie en smartphone uit en lees in plaats daarvan bijvoorbeeld een boek.

Koffie en andere stimulerende dranken zijn uit den boze

Koffie, thee en zelfs alcohol zijn dan misschien wel lekker, maar niet bepaald bevorderlijk voor je slaapkwaliteit. Onderzoek heeft al meermaals een verband aangetoond tussen slaapproblemen en de consumptie van drankjes met cafeïne en alcohol. Laat de koffie, thee of bier dus maar in de kast staan, minstens zes uur voor je gaat slapen.

Blijf actief overdag

Als je bijvoorbeeld een behandeling ondergaat tegen een chronische aandoening, voel je je daarna misschien slaperig. Wat je dan ook probeert, je kunt maar niet wakker blijven. Help je hersenen een handje om écht dieper te slapen en neem vooral geen slaapmedicatie voor je naar bed gaat. Stimuleer in plaats daarvan een gezond dag-nachtritme door overdag actief te blijven en gezond te eten. Op die manier is je lichaam ’s avonds gezond moe en slaap je als een baby.

Deze artikelen kunnen je interesseren

Rugpijn, ouderdom en gezondheid

Fibromyalgie - Welke matras heb je nodig?

Bepaalde chronische aandoeningen hebben een negatieve invloed op je dagelijkse leven, waardoor het moeilijker wordt om actief te b...
Bekijk alle artikelen