Naar muziek luisteren kan wel degelijk een positief effect hebben op je stressniveau en dus je slaapkwaliteit.

Minder stress en angstgevoelens

Als je voor het slapengaan naar rustige muziek luistert, ervaar je minder stress en angst. De juiste muziek brengt je geest immers tot rust en vermindert de productie van cortisol in je lichaam, een stresshormoon.

Goede voorbeelden van rustgevende muziekgenres zijn klassieke muziek, natuurgeluiden of instrumentale muziek zonder tekst. De combinatie van een mooie melodie en een traag tempo brengt je tot rust, waardoor je sneller in dromenland vertoeft.

Een betere slaapkwaliteit

Als je naar de juiste muziek luistert, slaap je waarschijnlijk beter. Rustgevende muziek zorgt voor een relaxte atmosfeer, wat het gemakkelijker maakt om dieper, langer en ongestoord te slapen. Op die manier gaat muziek zelfs insomnia tegen.

Daarbij zou muziek een positief effect hebben op de hersenen, omdat ze onze hersengolven synchroniseert. Hierdoor is er een vlottere overgang tussen de verschillende slaapfases, vooral de zogenaamde paradoxale slaap, die essentieel is voor onze mentale gezondheid en herstel.

Negatieve gedachten uitbannen

Muziek maakt het ook gemakkelijker om negatieve gedachten of zorgen opzij te zetten, wat natuurlijk belangrijk is als je ’s avonds voor het slapengaan moeite hebt met ontspannen. Wie weet is op je matras naar rustgevende melodieën luisteren wel de beste manier om je bezorgdheden en stress een plaats te geven en je mentaal voor te bereiden op een diepe slaap?

Mogelijke nadelen van muziek luisteren voor het slapengaan

Muziek kan dus zeker helpen om de slaap te vatten, maar er zijn ook mogelijke nadelen aan verbonden. Waarmee houd je best rekening?

Afhankelijk worden van muziek om te slapen

Een van de grootste nadelen van muziek luisteren voor je in bed kruipt, is dat je er afhankelijk van kunt worden. Als je het gewend bent om voor het slapengaan altijd je favoriete liedje(s) op te zetten, kom je misschien helemaal niet tot rust als dat een keer niet lukt. Deze vorm van afhankelijkheid heeft dan weer een negatieve invloed op je slaapkwaliteit, bijvoorbeeld in situaties waarin het niet vanzelfsprekend of mogelijk is om je lievelingsmuziek af te spelen.

Hoe vermijd je dat? Eenvoudig: door muziek maar af en toe te gebruiken als hulpmiddel om tot rust te komen en niet elke dag. Daarbij is het geen slecht idee om ook op andere manieren te ontspannen, bijvoorbeeld met meditatie en ademhalingsoefeningen. Zo werk je op eigen houtje aan je slaapkwaliteit en word je niet afhankelijk van muziek.

Vind de goede matras!

De impact van geluid en muziek op slaapproblemen

Sommige mensen slapen wel degelijk beter als ze eerst naar muziek luisteren, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Anderen worden er juist wakkerder door en krijgen meer last van bestaande slaapproblemen, zoals apneu of insomnia. Stimulerende muziek met een snel tempo en opwindende tekst kan de symptomen van dergelijke slaapproblemen verergeren, omdat de persoon in kwestie opgehitst wordt.

Harmonie in je avondmuziek, maar ook in je avondroutine

Muziek draagt nog beter bij aan je slaap als ze onderdeel wordt van een vaste avondroutine. Ga altijd op hetzelfde moment gaan slapen en doe iets ontspannends voor je het bed opzoekt, zoals lezen of mediteren. Als je je avondroutine associeert met luisteren naar muziek, is het voor je hersenen gemakkelijker om zich te ontspannen. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en dat is niet minder waar als het gaat om onze slaap!

Bekijk alle artikelen