De bedbodem is zowat de ruggengraat van je bed. Is het al lang geleden dat je je bed nog eens onder de loep hebt genomen? Dan is het misschien hoog tijd dat je ook je bedbodem controleert. We geven je graag enkele tips om te weten wanneer je een nieuwe nodig hebt.

Hoe lang gaat een bedbodem gemiddeld mee?

Net zoals dat bij een matras het geval is, gaat ook een bedbodem niet oneindig mee. Lees verder om te weten hoe lang je gemiddeld met je bedvering doet.

De levensduur van een bedbodem volgens type

Met een matras van uitstekende kwaliteit ben je gemiddeld zo’n 10 jaar zoet, maar bij bedbodems varieert de levensduur over het algemeen wat meer. Een bodem met houten latten is een van de meest duurzame oplossingen en gaat tot wel 15 of zelfs 20 jaar mee. Houd er rekening mee dat een bodem met vering wat minder duurzaam is dan één met latten uit hout. In dit eerste geval kan je rekenen op een gemiddelde levensduur tussen de 7 en 10 jaar, voor je bed tekenen begint te vertonen van verzakking.

De levensduur van je bedbodem volgens je slaapgedrag

Bovengenoemde gemiddelden zijn natuurlijk niet meer dan een richtlijn, want er zijn ook nog een aantal andere factoren die de levensduur van je bedbodem beïnvloeden. Als je zwaarder bent, zal je je bed bijvoorbeeld vaker moeten vervangen. Hoe meer druk er immers op je bedbodem komt, hoe groter het risico op vroegtijdige verzakking en dus minder slaapcomfort.

Als je iets minder hebt betaald voor je bedbodem, zal hij waarschijnlijk ook minder ondersteuning bieden en iets minder lang meegaan. Het is dus misschien geen slecht idee om te kiezen voor een duurder model, als je weet dat je er wel een paar jaar langer mee doet.

Draag ook zorg voor je bedbodem en bedvering, want zo geniet je er nog langer van! Maak je bed regelmatig schoon en wees er voorzichtig mee als je het verplaatst of verhuist. Ten slotte wordt de levensduur van je bed natuurlijk ook beïnvloed door de manier waarop je het gebruikt en hoe vaak je erin slaapt. Een bed in een extra slaapkamer voor gasten gaat over het algemeen een stuk langer mee dan je eigen bed, waar je elke nacht in ligt. Hoe meer je je bed gebruikt, hoe sneller het aftakelt.

Hoe is het met je bedbodem gesteld?

Sommige signalen liegen er niet om en maken duidelijk of je dringend aan een nieuwe bedbodem toe bent of je huidige nog even kunt gebruiken.

Verzakkingen en andere tekenen van gebruik

Je kunt aan de hand van bepaalde signalen achterhalen wat de staat van je bedbodem is:

  • De latten en veren van je bedbodem zijn vervormd, buigen door of zijn gescheurd, waardoor ze onregelmatig zijn en niet allemaal even gespannen staan
  • Je bed maakt lawaai: een onmiskenbaar signaal dat je bed al lang gebruikt wordt en dat de interne mechanismes verouderd zijn
  • In het geval van een boxspring kan de stof beschadigd zijn

Ongemak en pijn tijdens het slapen

Soms zijn de gebreken van een verouderde bedbodem niet zichtbaar voor het blote oog, maar worden ze wel duidelijk tijdens het slapen. Probeer je bewust te worden van eventuele ongemakken of pijn die je ervaart ’s nachts. Heb je bijvoorbeeld last van je rug, schouders of nek of word je ’s nachts regelmatig wakker met een algemeen gevoel van lichamelijk ongemak?

Natuurlijk kan je niet altijd weten of slaapproblemen te wijten zijn aan je matras of aan je bedbodem, dus probeer je bewust te worden van het onderscheid. Een bedbodem van slechte kwaliteit kan op de lange termijn veel slaapproblemen met zich meebrengen, zoals insomnia of ’s nachts regelmatig wakker worden.

Bekijk alle artikelen