Het gebruik van beeldschermen is de norm tegenwoordig, of het nu gaat om smartphone, televisie of computer. Belgen brengen per week gemiddeld 30 uur per week en een derde van hun dag achter een scherm door. 

Veel mensen zitten ook ’s avonds naar een beeldscherm te kijken en zetten hun (mobiele) apparaat pas af als ze effectief gaan slapen. Hoe beïnvloeden beeldschermen onze slaap precies? Hieronder gaan we dieper in op de gevolgen van schermtijd voor de slaapkwaliteit.

De negatieve impact van beeldschermen op onze slaap

In onze technologische samenleving is het wijdverspreide gebruik van beeldschermen onvermijdelijk, maar deze gewoonte heeft wel degelijk een aantal negatieve gevolgen voor onze slaapkwaliteit. Recente studies wijzen uit dat blootstelling aan een beeldscherm voor het slapengaan, en dan vooral aan blauw licht, een effect heeft op zowel de kwaliteit als de duur van onze slaap.

Het effect van blauw licht

Toestellen zoals smartphones en computers geven een grote hoeveelheid blauw licht af, dat een bijna even grote lichtsterkte heeft als gewoon daglicht. Dat betekent dat dit soort licht ons dag-nachtritme sterk beïnvloedt, vooral wanneer het donker wordt. Als we ’s avonds en ’s nachts worden blootgesteld aan blauw licht, maakt ons lichaam minder melatonine aan. Dit zogenaamde slaaphormoon maakt ons moe en bereidt onze hersenen en lichaam voor op een diepe slaap.

Het beeldscherm als cognitieve stimulans

Daarbij heeft ook de inhoud die we te zien krijgen op onze schermen, zoals interactieve content op social media, video’s en spelletjes, een stimulerend effect op onze hersenen. Ze versterken onze focus en activeren ons brein, waardoor we veel moeilijker de overgang maken naar rust en dus ook slaap.

Het gebruik van beeldschermen ’s avonds maakt het moeilijk om onze hersenen, maar ook het apparaat zelf af te zetten. Het verslavende effect ervan zorgt dat we naar ons scherm blijven staren, vaak tot net vóór we onder de wol kruipen. Begrijpelijk, want we willen niets missen van alles wat er online te ontdekken valt.

Het verband tussen beeldschermen en slaapproblemen

Wie naar een scherm kijkt tot net voor het slapen, loopt een groter risico op:

  • Insomnia
  • Moeilijk in slaap vallen of laattijdig inslapen
  • Een gefragmenteerde en dus minder diepe slaap
  • Vermoeidheid overdag

Deze verbanden maken duidelijk dat we het gebruik van beeldschermen ’s avonds en ’s nachts beter beperken. Enkel zo dragen ons gedrag en onze omgeving daadwerkelijk bij aan een gezond avondritueel en genieten we van een deugddoende, goede nachtrust.

Oplossingen en handige tips voor een betere nachtrust

Hieronder vind je enkele goede tips om je algemene slaapkwaliteit te verbeteren door ’s avonds minder tijd achter je scherm door te brengen:

Schakel je apparaten tijdig uit

We raden aan om minstens een uur voor het slapengaan niet meer naar een schermp te kijken om de negatieve impact van blauw licht te beperken. Bepaalde apparaten beschikken trouwens over een ingebouwde functie om de hoeveelheid blauw licht die ze afgeven te verminderen, zoals Nachtmodus. Dergelijke functionaliteiten zorgen ervoor dat onze hersenen gemakkelijker tot rust komen en we dus beter slapen.

Bekijk alle artikelen