De ziekte van Parkinson is een chronische neurodegeneratieve aandoening waaraan ook in ons land veel mensen aan lijden. De ziekte van Parkinson veroorzaakt een tekort aan dopamine in de hersenen, wat leidt tot motorische stoornissen. De ziekte van Parkinson wordt vaak de bewegingsziekte genoemd. De tremor in rust, maar ook de bij de ziekte behorende stijfheid, traagheid en pijn veroorzaken slaapstoornissen die u met advies en behandeling kunt overwinnen.

Wat is het verband tussen de ziekte van Parkinson en slaapstoornissen?

Uit elk onderzoek naar de slaappatronen van mensen met Parkinson blijkt dat zij vatbaar zijn voor ernstige slaapstoornissen. De constante beweging van het lichaam en depressie gerelateerde klachten zorgen bij de ziekte van Parkinson samen voor slaapstoornissen.

 

Sensomotorische factoren

 

De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een disfunctie van de dopaminerge neuronen. Mensen met Parkinson hebben last van regelmatige bewegingen, tremoren, maar ook van momenten van stijfheid van het lichaam. Net als de ziekte van Alzheimer is de ziekte van Parkinson een van de ziekten met de grootste impact op de nachtelijke gezondheid. Mensen met Parkinson zijn niet in staat om hun lichaam de hele nacht in een toestand van absolute rust te houden. Lichaamsbewegingen zorgen ervoor dat ze 's nachts hun energie niet terugwinnen. Tremor en stijfheid maken hen 's nachts wakker en veroorzaken diepe slaapstoornissen, met vermoeidheid, gebrek aan concentratie en alle andere bijwerkingen die bij slapeloosheid horen.

 

Psychologische factoren bij slaapstoornissen bij Parkinson

UIemand die aan de ziekte van Parkinson lijdt, is sneller vatbaar voor psychische aandoeningen zoals stress, chronische angst of depressie. Deze ziekten zijn een reactie op de pijnlijke situatie van de patiënt en op wisselingen in de gezondheidstoestand. Psychische aandoeningen verergeren slaapstoornissen, waarbij patiënten 's nachts wakker worden en moeite hebben om de slaap te vatten. Bij de behandeling van de ziekte van Parkinson moet ook onderzoek worden gedaan naar depressie om een goede slaap te blijven garanderen.

 

Vind de juiste matras!

Hoe manifesteren slaapstoornissen zich bij de ziekte van Parkinson?

 

In een aantal onderzoeken kijkt men naar de kwaliteit van de slaap bij Parkinsonpatiënten. Er is een duidelijke correlatie tussen Parkinson en slaapstoornissen. Een op de twee Parkinsonpatiënten zegt last te hebben van slapeloosheid, en 84% van de mensen met de ziekte heeft overdag last van slaperigheid. Deze twee belangrijke symptomen zijn tekenen van ernstige slaapstoornissen die zware gevolgen voor iemands gezondheid hebben.

 

Hoe rustig slapen met de ziekte van Parkinson?

 

Slaapstoornissen zijn niet onvermijdelijk voor wie de ziekte van Parkinson heeft. Hier volgen enkele tips voor de behandeling van slaapstoornissen bij Parkinsonpatiënten.

 

Verbeter uw nachtelijke omgeving om beter te slapen

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben in de eerste plaats last van voortdurende onvoorspelbare lichaamsbewegingen als gevolg van een disfunctie van de dopamineneuronen. Ze bewegen 's nachts veel en worden voortdurend wakker door bewegingen in bed. Een effectieve oplossing voor het probleem van bedbewegingen is een matras met een onafhankelijke slaaphouding. Pocketveringmatrassen of dubbele matrassen op een queensize of kingsize bed beperken de spreiding van beweging in bed. Een traagschuimmatras omhult het lichaam van de Parkinsonpatiënt en houdt het ondanks bewegingen in de uitgangspositie. De kwaliteit van de matras kan dus van grote invloed zijn op het comfort 's nachts. Vergeet niet om een matras en lattenbodem te kiezen die aangepast zijn aan uw symptomen.

 

Wat zijn de oplossingen om slaapstoornissen met Parkinson te bestrijden?

 

Net als bij andere ernstige ziekten kunnen medicijnen en behandelingen slaapstoornissen verhelpen. Door de bovenstaande adviezen toe te passen en de hulp van een specialist in te roepen, kunt u de slaapproblemen die gepaard gaan met de ziekte van Parkinson geleidelijk aan bestrijden. Begin met het raadplegen van uw arts of neuroloog en vraag hem of haar specifiek aan dit punt te werken. De arts kan u medicijnen en behandelingen voorstellen. Een dieetanalyse kan u ook helpen om uw levensstijl en dus uw slaap te verbeteren. Met de ziekte van Parkinson kunt u nog steeds sporten, wat ook een gunstige invloed heeft op de nachtrust. U kunt een beroep doen op de diensten van een sportcoach die bekend is met uw aandoening en uw lichamelijke activiteit aan uw symptomen kan aanpassen. Sporten helpt tegen depressie en houdt uw fysieke capaciteit op peil. Het helpt u in uw dagelijks leven om uw evenwicht te bewaren en te vermijden dat u valt.

Deze artikelen kunnen je interesseren

Comment choisir la fermeté d'un matelas ?
Je beddengoed kiezen

Hoe kies ik de hardheid van een matras?

Bij het kiezen van de hardheid van een matras moet u rekening houden met verschillende criteria, waaronder uw lichaamsbouw, die be...
Bekijk alle artikelen