‘Dark Mode’ op smartphones is een populaire functie geworden, maar veel mensen vragen zich af wat het effect ervan op hun slaap nu echt is. Schermen van computers en mobiele apparaten geven blauw licht af, dat ons bioritme verstoort en dus onze slaapkwaliteit vermindert. Helpt Dark Mode om de effecten daarvan tegen te gaan of niet?

In deze blog gaan we dieper in op de effecten van Dark Mode op ons lichaam, onze hersenen en ons dag-nachtritme. Hoe beïnvloedt Dark Mode op je smartphone de slaap, vooral bij kinderen en zij die hun mobiele apparaat vaak ’s avonds gebruiken? Wat is het effect van Dark Mode op onze levenskwaliteit en gezondheid nu echt?

Wat is Dark Mode op smartphones?

Dark Mode op je smartphone is een functionaliteit die het aanzicht van de interface van je mobiele apparaat verandert, met name door de kleuren ervan donkerder te maken. De functie is erg populair tegenwoordig, vooral omdat het de slaap positief zou beïnvloeden. Het blauwe licht dat afgegeven wordt door beeldschermen heeft een negatieve impact op de slaapkwaliteit, vooral ’s avonds. Dark Mode zou daar een oplossing voor bieden en bijdragen aan een goede nachtrust. Het principe is dat deze functie het blauwe licht van je beeldscherm vermindert, waardoor je hersenen meer melatonine aanmaken, het zogenaamde slaaphormoon. Smartphonegebruikers die maar niet de slaap kunnen vatten, halen er dus misschien wel degelijk voordeel uit.

Hoe beïnvloedt Dark Mode onze slaap?

Dark Mode heeft op verschillende vlakken een impact op onze slaap, afhankelijk van de persoon die de functie gebruikt en de levensstijl.

De voordelen van Dark Mode voor je slaapkwaliteit

Dark Mode brengt wel degelijk enkele voordelen met zich mee als het gaat om slaapkwaliteit. Je beeldscherm geeft dankzij deze functie minder blauw licht af, waardoor je hersenen gemakkelijker tot rust komen. Er bestaat namelijk een sterk verband tussen blauw licht en een lagere productie van melatonine, het slaaphormoon, waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. De donkere achtergrondkleuren van Dark Mode houden een deel van dat blauwe licht tegen en dragen dus op natuurlijke wijze bij aan een betere nachtrust. Daarbij ervaren veel smartphonegebruikers in Dark Mode minder oogproblemen, vooral in een sterk verlichte omgeving. Hierdoor is het ook een stuk aangenamer om te lezen voor het slapengaan.

Dark Mode: beperkingen en mogelijke nadelen

Dark Mode biedt dus heel wat voordelen, maar heeft ook zijn beperkingen en zelfs nadelen. Bepaalde apps zijn niet compatibel met deze functionaliteit, waardoor ze dan minder goed werken. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld moeilijker om te lezen of is het contrast tussen donkere en lichte tinten niet optimaal. Een mogelijk gevolg daarvan is vermoeidheid aan de ogen, wat natuurlijk volledig haaks staat op het doel van Dark Mode.

Dark Mode vermindert het blauwe licht dat je beeldscherm afgeeft, maar niet helemaal. Kleine hoeveelheden van dat licht kunnen de productie van melatonine in je lichaam nog altijd verminderen, vooral als je langdurig naar je scherm staart voor je onder de lakens kruipt. De donkere modus is dus misschien wel beter dan je gewone display, maar we raden toch aan om ’s avonds niet te lang en te laat op je smartphone te zitten.

Bekijk alle artikelen