Somnambulisme, ook wel bekend als slaapwandelen, is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor de slaapkwaliteit en het fysieke en mentale herstel. Een slaapwandelaar staat op uit zijn of haar bed, wandelt rond in huis en voert soms zelfs complexe taken uit, maar is toch helemaal in slaap. Lijd je aan somnambulisme? Hier kom je alles te weten over de gevolgen van deze vreemde gewoonte op je nachtrust en je mentale en fysieke gezondheid. We geven ook een aantal tips om toch beter te slapen.

Wat is somnambulisme?

Aan slaapproblemen geen gebrek: insomnia, slaapapneu, rusteloze benen (restless leg syndrome), enzovoort. Ook somnambulisme behoort tot deze categorie en is waarschijnlijk de meest mysterieuze van allemaal. Hier geven we een duidelijke definitie.

Definitie en symptomen van somnambulisme

Somnambulisme is een slaapaandoening waarbij de patiënt tijdens het slapen uit bed komt en zich in de slaapkamer rondbeweegt, meestal met een lege blik en geopende ogen. De persoon in kwestie is zich de hele tijd onbewust van zijn of haar acties. Deze nachtelijke wandelingen komen meestal voor tijdens het eerste deel van de nacht en dan specifiek tijdens de paradoxale slaapfase.

Sommige slaapwandelaars staan op en wandelen een beetje rond in de kamer, maar anderen voeren complexe taken uit, zoals een maaltijd bereiden of zelfs het huis opruimen. Vervolgens gaat de slaapwandelaar gewoon weer in bed liggen, om de dag erna wakker te worden zonder enige herinnering van wat er gebeurd is.

Oorzaken van en risicofactoren voor somnambulisme

De precieze oorzaken van somnambulisme zijn niet nog helemaal bekend, maar bepaalde elementen kunnen wel bijdragen aan het ontstaan van deze slaapaandoening:

  • genetische factoren
  • een chronisch slaaptekort
  • onregelmatige slaaptijden
  • stress en angst
  • een overmatig gebruik van alcohol of drugs
  • bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen

Het verband tussen somnambulisme en andere slaapproblemen

De meeste slaapproblemen zijn tot op zekere hoogte met elkaar verbonden en voor somnambulisme is dat niet anders. Deze aandoening brengt vaak heel wat andere uitdagingen met zich mee, die allemaal hun invloed hebben op je gezondheid:

  • Insomnia komt vaak voor bij mensen die ook slaapwandelen. Hierbij eerste raakt men moeilijk in slaap of wordt men ’s nachts vaak wakker.
  • Somnambulisme kan verband houden met andere slaapproblemen, zoals bedplassen, nachtmerries of rusteloze benen (restless leg syndrome).
  • Slaapapneu, een slaapprobleem waarbij de ademhaling ’s nachts af en toe stilvalt, wordt soms in verband gebracht met somnambulisme.
  • Aandoeningen die te maken hebben met de biologische klok van het lichaam, zoals het syndroom van de vertraagde slaapfase of jetlag, kunnen het risico op somnambulisme vergroten.
Al deze slaapproblemen hebben een grote invloed op het lichamelijke herstel van de slaper en brengen dan ook dagelijkse uitdagingen met zich mee (zoals vermoeidheid, geheugenproblemen, enzovoort). De hersenen van mensen die eraan lijden, komen zelfs ‘s nachts niet echt tot rust en dat heeft onvermijdelijk een grote impact op hun gezondheid.

Bekijk alle artikelen