Lexicon

VEREN :

Elastische elementen, meestal gemaakt van een gehard staal. Deze hebben de eigenschap om na indrukking telkens terug te keren naar hun oorspronkelijke vorm en positie. Een matras met een verenkern staat synoniem voor een goed geventileerde en hygiënische matras.

AEROFLEX :

Polyurethaanschuim van een hoge densiteit, elastisch en bestaande uit microcellen. Dit soort schuim biedt een hoog comfort en een goede ventilatie.

ANTIALLERGISCH :

Bevat antiallergische componenten. Dit is de basis van een behandeling tegen antihuisstofmijt.

BODEM :

Het onderste deel van een bed, bedoeld om een matras te ondersteunen en bestaande uit een kader.

BODEM (BEKLEED) :

Dit traditionele product biedt een hoog comfort maar minder ondersteuning dan een lattenbodem. De beklede bodem kan in een gelijkaardige stof als de matras bekleed zijn.

BODEM (LATTEN) :

Bodem bestaande uit latten, meestal in hout voor een optimale ondersteuning.

BONNELLVEREN :

De meest gekende is de dubbelkegelvormige veer, in de vorm van een X. Er bestaan ook matrassen met aan elkaar geregen veren. Tussen veren en tijk zitten, naargelang de fabrikant, mogelijk verschillende bestanddelen, zoals synthetische vezels, watten, schuimrubber, wol, katoen, … Wat het ook zij, die bestanddelen zorgen voor een zachter aanvoelen.

BOXSPRINGS :

Beklede bodem waarvan de kern samengesteld is uit veren. Dit is de ideale ondersteuning voor een matras met pocketveren. Daarenboven biedt dit type bodem stijl en elegantie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de boxspring een beddenbodem en geen matras. De matras ligt boven de boxspring. Voor een goede nachtrust spelen zowel de kwaliteit van de matras als van de de beddenbodem een rol. Een boxspring is een erg populaire beddenbodem.

BULTEX :

Gedeponeerd merk. Synthetisch schuim met een hoge veerkracht. Matrassen van het merk Bultex bieden een groot comfort, een superieure antiallergische behandeling.

CFK :

Een gas op basis van Chloor en Fluor dat bijdraagt tot het broeikaseffect. Dit gas wordt niet in onze matrassen gebruikt.

COMFORTZONES :

Verschillende delen in een bed (lattenbodem en/of matras) die een verschillende vorm van comfort en ondersteuning bieden. Meestal een stevig comfort voor het hoofd, zachter comfort aan de schouders en de heupen en een steviger comfort ter hoogte van de rug en terug stevig ter hoogte van de benen.

DICHTHEID :

De dichtheid is de verhouding van het gewicht ten opzichte van het volume uitgedrukt in kilogram per kubieke meter. D = kg/m3. Hoe hoger de dichtheid hoe meer veerkracht de matras heeft en hoe groter de levensduur van de matras is. Wij raden zwaardere personen een matras aan met een dichtheid van meer dan 40 kg/m3.

DONS :

Kleine pluimpjes waarvan de weerhaakjes weggehaald zijn. Dons is de voornaamste component voor dekbedden en kussens van een hoge kwaliteit. Dons is warmteregelend: warm in de winter, koud in de zomer.

DWARSLAT :

In een bedkader zijn de dwarslatten de latten die aangebracht zijn om het kader te verstevigen en om twee onafhankelijke lattenbodems op te laten rusten.

ELASTOMEREN :

Macromoleculaire substantie met een hoge elasticiteit, wordt gebruikt zoals rubber (in de scharnieren van lattenbodems). Het grote verschil met rubber is dat een scharnier in elastomeer niet gaat uitdrogen of vervormen.

ERGONOMIE :

Studie en onderzoek met als doel de verbetering van een object of een taak. In de slaapindustrie betekent ergonomie het zoeken naar de ideale positie voor de ruggengraat, nek en hoofd door het aanpassen van producten zoals matrassen, lattenbodems of kussens.

HR SCHUIM :

HR staat voor ‘high resilience’ of hoge veerkracht. Koudschuim heeft een open celstructuur en zal daardoor het vocht veel beter opnemen dan een polyethermatras. Het materiaal ademt ook veel beter. De matras gaat dus niet warm aanvoelen. HR schuim wordt gebruikt bij de productie van kernen of van perimetrale gordels met een hoge kwaliteit en een lange levensduur.

HVL :

Hoofd en voetenlift.

HET AANVOELEN :

Dit is wat u voelt bij het eerste contact met een matras. Een matras kan zacht of stevig aanvoelen.

HEVEA :

Zuid-Amerikaanse hoogstam boom waarvan de sappen gebruikt worden om natuurlijk rubber te maken.

HOLLE VEZEL :

Een synthetische vezel met gaatjes die voor een betere isolatie zorgt. Holle vezels zijn de basis voor synthetische hoofdkussens en dekbedden. In tegenstelling tot dons houdt een holle vezel enkel de warmte vast.

HUISSTOFMIJT :

Een huisstofmijt leeft vooral van de dode huidcellen die de mens verliest in bed. Hun uitwerpselen veroorzaken allergieën. De uitwerpselen ontbinden zich tot kleine lichaampjes die, als ze ingeademd worden toxisch zijn.

HYPOALLERGEEN :

Zie antiallergeen

HYTREL :

Thermoplastisch polyester elastomeer met de flexibiliteit van rubber en de weerstand van plastiek. Hytrel wordt gebruikt in de samenstelling van sommige scharnieren voor lattenbodems.

Morphologie :

Branche de la biologie traitant de la structure externe du corps humain. Une bonne literie épouse parfaitement la morphologie du « dormeur »

JERSEY TIJK :

Jersey tijk is gemaakt uit wol.

KERN :

De kern is het centrale deel van een matras. De kern kan bestaan uit schuim, latex of veren.

LATEX :

Natuurlijk materiaal gemaakt uit het sap van de Heveaboom en in een vorm gegoten. Een latexmatras biedt een goede ondersteuning en soepelheid en heeft een grote levensduur. Een latexmatras moet op een lattenbodem liggen voor het beste resultaat.

LATTEN :

Houten lamellen worden op elkaar gelijmd en met warmte gebogen. Latten in beuk hebben een hogere weerstand dan die in populierenhout.

MET AFNEEMBARE HOES :

Een afritsbare matras is een matras waarvan de hoes volledig afgenomen kan worden om gewassen of vervangen te worden. Dit wil niet zeggen dat er geen matrasbeschermer meer moet gebruikt worden.

MORFOLOGIE :

Tak van de wetenschap die zich bezighoudt met de externe structuur van het menselijke lichaam. Een goed bed sluit goed aan bij de morfologie van de slaper.

PERCAL :

Een soort geschoren katoen, zeer fijn en dicht geweven. Percal wordt voornamelijk gebruikt in de confectie van dekbedovertrekken.

PERIMETRALE GORDEL :

Het geheel van de zijkanten van een matras of bodem. Een goede perimetrale gordel zorgt voor een langere levensduur.

PHYSIOSYSTEM :

De nieuwe technologie van Physiosystem rust op twee actieve principes: een oppervlak van microstructuren voor een optimaal aanvoelen, en een werking in de diepte met een multicellige materie voor een zeer gevoelige morfologische ondersteuning. Het Physiosystem is een patent van Pirelli.

POCKETVEREN :

Technologische verbetering van dubbelkegelvormige veren. Een pocketveer is een veer verpakt in een stoffen zakje. Bij het indrukken van de veer is er geen enkel contact met het metaal. Deze veren zorgen voor een heel hoog individueel slaapcomfort.

POLYAMIDE :

Synthetische vezel die bij de productie van de meeste stoffen gebruikt wordt.

POLYETHER :

Een polymeer met een herhalend patroon dat ontstaat door de chemische werking van ether. Polyether wordt gebruikt in de samenstelling van sommige schuimkernen.

POLYURETHAAN :

Een polymeer ontstaan door de toevoeging van een isocyanaat en alcohol. Polyurethaan wordt gebruikt in de samenstelling van sommige schuimkernen.

SCHARNIEREN :

Scharnieren zijn de elementen die beweging toelaten tussen de latten en het kader van een lattenbodem. De veerkop kan gemonteerd zijn op een ophanging die voordelig is voor de ondersteuning.

SILICONE :

Synthetisch materiaal dat dezelfde eigenschappen heeft als rubber en daarenboven meer duurzaam is. Silicone wordt gebruikt in de scharnieren van lattenbodems.

SLAG :

Een slag is gelijk aan een omwenteling van een spiraal of een omwenteling van een spoel.

TEFLON :

Teflon is de merknaam van poly-tetra-fluor-ethyleen (PTFE). Teflon is een plastiek met de laagste wrijvingscoëfficiënt. Het wordt onder andere gebruikt in de productie van bepaalde soorten textiel zoals dekbedovertrekken.

TIJK :

Een gekeperde en verstevigde stof die gebruikt wordt om de hoes van een matras te maken. De tijk bepaalt onder andere het aanvoelen van de matras.

VEERKRACHT :

De veerkracht is de mate waarin het materiaal in zijn oorspronkelijke staat terugkeert bij impact. Een kern met een hoge veerkracht is meestal gelijk aan een hoge kwaliteit en een lange levensduur.

VEREN (LFK) :

Vrijstaande veren die door hun vorm en technologie bijdragen tot een hoog individueel slaapcomfort ook al zijn het geen verpakte veren.

VEREN (MULTISPIRE) :

Veren met verschillende vormen en diameters, afhankelijk van het gewenste comfort en steun.

VEREN (DUBBELKEGELVORMIGE) :

Dubbele veren met een lage en hoge veer van verschillende diameter omheen een centrale veer. Kernen met deze veren zijn er met de hoogste weerstand.

VERLUCHTER :

Element in de zijkanten, de perimetrale gordel.

VERLUCHTING :

Luchtcirculatie onder of in het bed. Een goede verluchting is een vereiste voor een hygiënisch bed.

VISCO-ELASTISCH SCHUIM :

Materiaal dat in staat is om te veranderen van vorm onder invloed van de lichaamstemperatuur en het past zich volledig aan de vorm aan van het lichaam. Een matras in visco-elastisch schuim ondersteunt elk lichaampstype met het grootste comfort. Het gevoel is te vergelijken met dat van een waterbed: totale ondersteuning op alle drukpunten en vermindering van het aantal drukpunten. Traagschuim is materiaal dat oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld werd. Tijdens de lancering van de raket moest het de druk van astronauten over het lichaam verdelen. Traagschuim wordt ook wel nasaschuim, comfortschuim of visco-elastisch schuim genoemd. Traagschuimmatrassen staan voor een uitstekende gewichtsverdeling en goed aanpassingsvermogen. Normale schuimsoorten veranderen meteen terug naar de originele vorm, terwijl traagschuim de drukpunten echt kan verlagen. Het schuim keert maar langzaam terug in zijn oorspronkelijke vorm.