Hoe kiest u een matras en een boxspring?

 • Voor een goede gezondheid
 • Slaaptabel
 • De vulling
 • Latexschuim of veren?
 • Een zomerkant / een winterkant, waarom?
 • Welke boxspring kiezen?
 • Lattenbodems optillen: handmatig of elektrisch
 • De allergieën
 • Welke afmetingen kiezen?

Voor een goede gezondheid

We brengen een derde van ons leven door in ons bed. Het is daarom essentieel om te kiezen voor een uitstekend matras en een perfecte boxspring. Een goede nachtrust verbetert de fysieke en intellectuele gezondheid. U voelt u dan ontspannen en begint op de juiste manier aan een nieuwe dag.

Hier zijn enkele tips om gemakkelijk in slaap te vallen:

 • Ontspan voordat u naar bed gaat,
 • Ga op vaste tijden naar bed,
 • Doe voldoende oefeningen gedurende de dag,
 • Drink geen alcohol,
 • Vermijd andere stimulerende middelen,
 • Creëer een rustige sfeer in de kamer,
 • Niet roken,
 • Controleer regelmatig of uw matras, boxspring en bedlinnen nog in goede staat zijn.

Slaaptabel

De gezondheid van uw rug hangt af van de kwaliteit van uw matras.

Uw matras is gunstig voor u wanneer het stevigheid en ondersteuning biedt aan uw wervelkolom en zich aanpast aan uw morfologie. Zo komt u echt tot rust.

Stevig betekent niet hard. Tegenwoordig vind je matrassen met stevige ondersteuning maar met zacht contact of ontvangst.

Een matras moet zowel stevig zijn als aangepast aan uw lichaamstype om optimale ondersteuning te bieden.

 • Erg zacht
 • zacht
 • medium
 • stevig
 • erg stevig

De vulling

De kwaliteit van de matras hangt af van de geboden ondersteuning en het comfort van de matras hangt af van de ontvangst.

De ontvangst 

Dit is de eerste indruk die u krijgt als u op uw matras gaat liggen. Zeer zacht of afgezwakt, de ontvangst van de matras hangt af van de stof (wol, katoen, zijde, enz.) en de dikte van de oppervlaktevulling. Als u van zachte bedden houdt, kies dan voor een matras met een zachte ontvangst. Als u de voorkeur geeft aan stevigheid, kies dan voor een matras dat een tonische ontvangst biedt.

Steun

Een goede ondersteuning van uw wervelkolom is essentieel. De vorm en gezondheid van uw rug hangt dus grotendeels af van de kwaliteit van uw matras. Dit wordt bepaald door de ondersteuning van de matras, die gebalanceerd (of semi-stevig), stevig, zeer stevig of met verschillende comfortzones kan zijn. U moet uw matras kiezen op basis van uw morfologie (lengte en gewicht).

Schuim, latex of veren? Drie belangrijke technologieën kunnen bij u passen:  

Veermatras 

Veermatrassen hebben een groot ademend vermogen, zelfs als de veren in een pocket zitten, omdat textiel ademend is. De ventilatie van onze matras is essentieel omdat we tijdens de slaap ongeveer 1/2 liter water verliezen. Hoe meer veren er zijn, hoe meer de druk van het lichaam wordt verdeeld voor meer comfort.

Bonnell Springs

Het is een spiraalvormige veer die kruiselings is verbonden door spiraalvormige staaldraden. De ondersteuning is geleidelijk en de reactie is evenredig met de uitgeoefende druk. Zo profiteert u van ondersteuning aangepast aan alle soorten morfologie en een zeer lange levensduur. De ondersteuning is behoorlijk sterk. Het maakt deel uit van het assortiment matrassen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Pocketveren

Elke veer is verpakt in een individuele stoffen zak, waardoor de veren niet verstrikt kunnen raken en dus afzonderlijk kunnen werken => Onafhankelijk slapen. 

Latex matras 

High-end en high-density, latex heeft hypoallergene eigenschappen en staat bekend om zijn flexibiliteit. De weerstand en precisie van ondersteuning zorgen voor een optimale slaaponafhankelijkheid. Van natuurlijke of synthetische oorsprong is latex het bekende product van rubberhout, ook gebruikt voor banden en andere voorwerpen met een hoge elasticiteit. Het is ook een goed geventileerd materiaal, omdat het poreus is. Zijn levensduur is geweldig. Dit materiaal is ook van nature hypoallergeen omdat het je matras laat ademen. Er zijn verschillende dichtheden latex die de stevigheid van de backing bepalen. Over het algemeen variëren deze tussen 70 en 85 kg/m3.

Een matras wordt 'latex' genoemd als de kern van de matras uit minimaal 10 inch latex bestaat. Er zijn twee soorten latex, synthetische latex en natuurlatex. Een latexmatras is 'natuurlijk' als deze minimaal 85% natuurlatex bevat. De wetgeving is zeer nauwkeurig op deze definitie. 

Matras van synthetisch schuim

Dit zijn synthetische polyurethaanschuimen. De dikte bepaalt direct de kwaliteit van de schuimmatras. Dichtheden gaan tot ongeveer 30Kg/m3.

HR-schuimmatras (High Resilience) ook synthetisch

De gekozen schuimen hebben dan hogere dichtheden (variërend tussen 35 en 50 Kg/m3) en hoge veerkracht (eigenschap van een materiaal waardoor het min of meer snel zijn vorm aanneemt). 

Traagschuimmatras (visco-elastisch)

Het is een polyurethaanschuim met visco-elastische eigenschappen die de veerkracht en de kwaliteit van die veerkracht sterk verbeteren. Op deze manier wordt uw lichaamsvorm "gememoriseerd" door deze schuimen en zal de druk die op uw lichaam wordt uitgeoefend, zich eraan aanpassen terwijl de indruk van compressies wordt vermeden. Uw lichaam wordt ondersteund in een anatomisch correcte positie waardoor uw wervelkolom de beste natuurlijke slaaphouding kan aannemen. De dichtheden zijn weer steeds groter en bereiken gemakkelijk 50 tot 85 kg/m3. Deze technologie komt uit ruimteonderzoek. 

Een zomerkant / een winterkant, waarom?

De meeste matrassen hebben een zomerkant en een winterkant. De winterzijde is meestal gevoerd met een laag wol, zijde, kasjmier of watten, stoffen die de warmte beter vasthouden tijdens koude periodes.

De zomerkant, meestal in katoen of linnen, maakt het contact koeler. Afhankelijk van het seizoen is het belangrijk om de juiste kant van uw matras te plaatsen. Een goed advies is ook om regelmatig de richting van uw matras om te draaien door van kop tot teen te leggen en vice versa.

Welke boxspring kiezen? 

Het echte comfort van uw bed komt van een goede boxspring. De keuze is erg belangrijk omdat de boxspring 1/3 van de druk op de matras absorbeert. Zo draagt ​​de boxspring bij aan een beter comfort en aan het verlengen van de levensduur van uw matras.

Wist je dat ons lichaam elke nacht gemiddeld ½ liter water verliest?

Het gebruik van een goede boxspring bevordert de ventilatie en daarmee de hygiëne van het beddengoed.

Een nieuwe matras op een oude boxspring zal snel verslechteren, omdat deze zijn verende functie niet goed zal vervullen. Deze zal dan na 5 jaar vervangen moeten worden in plaats van 10 jaar. Het is een besparing die duurder kan uitkomen. Het tegelijk verwisselen van uw matras en boxspring geeft het beste resultaat wat betreft de levensduur van het beddengoed.

Boxsprings 

Een boxspring is geschikt voor zowel boxsprings als lattenbodems. De boxspring is over het algemeen minder stevig dan de lattenbodem. Samengesteld uit biconische, multi-spiraal- of pocketveren, geeft het u een uitzonderlijk gevoel van comfort, alles in een robuuste en zachte sfeer tegelijkertijd.

Let op: een boxspring is niet geschikt voor foam- of latexmatrassen.

De lattenbodems 

Een lattenbodem is wat steviger dan een boxspring. Het garandeert een stevige, gelijkmatige en regelmatige ondersteuning van uw matras en biedt daarom eersteklas comfort. Het is geschikt voor binnenveringsmatrassen, schuim- of latexmatrassen.

Liftende Lattenbodems: handmatig of elektrisch 

Liftende lattenbodems zijn ultiem comfort. Dit is de perfecte oplossing als u graag leest, tv kijkt of ontbijt op bed. U kiest, handmatig of elektrisch met behulp van een afstandsbediening, de meest comfortabele zithouding. Om te slapen herstelt u zich zachtjes in een liggende positie, de benen een beetje omhoog of niet, zoals u wilt.

Dit type boxspring wordt ook gewaardeerd door mensen met problemen met de bloedsomloop en spataderen die liever met opgeheven benen slapen.

De "head-up"-houding maakt het gemakkelijker voor mensen met een besmettelijke of allergische verkoudheid om in te ademen.

Met deze boxsprings kunnen mensen met een lichte handicap ook zonder hulp van buitenaf opstaan.

Let op: niet alle matrassen zijn geschikt voor dit type boxspring. 

De allergieën

Als u allergisch bent (voor huisstofmijt, voor stof, voor wol, voor veren, enz.), kies dan een matras waarvan de vulling is behandeld (anti-mijt, antibacterieel en ontsmet), een behandelde matrasbeschermer en een hypoallergeen kussen.

Wist u dat u de ontwikkeling van huisstofmijt in uw kamer kunt tegengaan door een temperatuur van 16 tot 18° te houden, door uw kamer elke dag te luchten en door het beddengoed regelmatig te verschonen.

Welke afmetingen kiezen? 

De huidige standaard is de 140 cm brede matras. Met een 160 cm brede matras slaapt u beter, zonder uw partner te storen.

Voor een eenpersoonsbed is een matras van 90 cm breed het meest geschikt.

Voor de lengte van de matras, aangezien de nieuwe generaties groter zijn, is het noodzakelijk om 15 cm toe te voegen aan de lengte van de slaper.

Voor een volwassene van 1,85 m is het dus noodzakelijk om een ​​matras van 2 m lang te voorzien.

Aan de andere kant, voor de liftende matrassen, is het noodzakelijk om 25 cm toe te voegen aan de lengte van de slaper.

Voor matraslengtes zijn de standaard afmetingen:

200 cm in België, Duitsland en Luxemburg en 190 cm in Frankrijk.

NB: De standaard lengte van een 160 brede matras is 200 cm.

dummytekst ter aanvulling

Als u allergisch bent (voor huisstofmijt, voor stof, voor wol, voor veren, enz.), kies dan een matras waarvan de vulling is behandeld (anti-mijt, antibacterieel en ontsmet), een behandelde matrasbeschermer en een hypoallergeen kussen.