Het juiste beddengoed kiezen

HOE KIEST U DE JUISTE MATRAS OF LATTENBODEM?

  1. Voor een goede gezondheid
  2. De slaaptabel
  3. De vulling
  4. Schuim, latex of veren?
  5. Waarom een zomer - en een winterkant ?
  6. Welke beddenbodem ?
  7. De verstelbare lattenbodem : Manueel of elektrisch
  8. Allergieën
  9. Hoe groot moet uw bed zijn ?

VOOR EEN GOEDE GEZONDHEID Terug naar boven

We brengen een derde van ons leven slapend in bed door. De perfecte matras en bodem kiezen is dus ultra belangrijk. Een goede nachtrust zorgt voor een lichamelijke en geestelijke fitheid. Je bent ontspannen en begint opgewekt aan een nieuwe dag.

Enkele tips om gemakkelijk de slaap te vinden:
- Ontspan u alvorens te gaan slapen;,
- Ga op een vast tijdstip slapen en sta op een vast tijdstip op,
- Beweeg voldoende gedurende de dag,
- Drink geen alcohol,
- Schrap ook andere genotmiddelen,
- Zorg voor een rustgevende sfeer in uw slaapkamer,
- Rook niet,
- Controleer regelmatig of uw matras, bodem en bedlinnen nog in goede staat verkeren.

 

 

DE SLAAPTABEL

Het welzijn van uw rug hangt af van de kwaliteit van uw matras. Uw matras werkt voor u als ze uw ruggengraat stevigheid en ondersteuning biedt en als ze zich aanpast aan uw lichaamsvormen. Zo ontspant u echt. 'Stevig' wil niet zeggen 'hard'. Matrassen die stevigheid bieden en toch zacht aanvoelen bestaan wel degelijk. Een matras moet tegelijk stevig en soepel zijn en zich aanpassen aan uw lichaamsvormen, zo biedt ze u een optimale ondersteuning.

 

 

DE VULLING

Het comfort en de kwaliteit van de matras hangen af van twee essentiële eigenschappen: het aanvoelen en de steun.

 

 

HET AANVOELEN

Dit is de eerste indruk die u krijgt als u op de matras gaat liggen. Of de matras zacht of stevig aanvoelt. Dit hangt af van de stof (wol, katoen, zijde, …) en van de dikte van de buitenste laag van de vulling. Houdt u van behaaglijk zacht, kies dan ook een matras die zacht aanvoelt. Houdt u meer van stevig, kies dan voor een matras die eerder compact aanvoelt.

DE STEUN

Een perfecte steun van uw ruggengraat is heel belangrijk. De conditie en het welzijn van uw rug hangen grotendeels af van de kwaliteit van uw matras. Die kwaliteit wordt mee bepaald door de steun. En die kan: middelmatig (halfstevig), stevig, heel stevig zijn of met verschillende comfortzones. Wat u best kiest hangt af van uw lichaamsbouw (grootte en gewicht).

 

 

SCHUIM, LATEX OF VEREN?

Voor welke technologie u best kiest is een kwestie van smaak: de ene is niet objectief beter dan de andere. Maar het comfort van de verschillende technologieën verschilt wel (pocketveren, bijvoorbeeld, scoren goed qua anatomisch en individueel slaapcomfort). Als u beslist om van technologie te veranderen, dan duurt het wel even voor u het comfort ervan ten volle kunt appreciëren.

SCHUIM

Een matras in schuimrubber bestaat uit schuimrubber van het type polyurethaan. De kwaliteit van zo een matras hangt grotendeels af van de dichtheid van het schuimrubber, uitgedrukt in kilogram per kubieke meter. Verschillende bestanddelen tussen de schuimrubber en de tijk (de stof die de matras bekleedt verzachten het aanvoelen.

LATEX

Een latexmatras heeft een kern van natuurlijk of synthetisch latex. Soms zitten er bestanddelen tussen het latex en de tijk (de stof die de matras bekleedt). Maar er zijn ook matrassen die integraal uit latex bestaan direct omhuld met de tijk.

VEREN

Van dit type matras worden er wereldwijd het meeste gemaakt. Bij verenmatrassen is de ventilatie steeds optimaal. Er zijn drie belangrijke types verenmatrassen, volgens de gebruikte veren.

MATRASSEN MET POCKETVEREN

Elke veer is apart verpakt in een katoenen zakje. De veren bewegen afzonderlijk, en dat zorgt voor een individueel slaapcomfort.

MATRASSEN MET BONNELLVEREN

De meest gekende is de dubbelkegelvormige veer, in de vorm van een X. Er bestaan ook matrassen met aan elkaar geregen veren. Tussen veren en tijk zitten, naargelang de fabrikant, mogelijk verschillende bestanddelen, zoals synthetische vezels, watten, schuimrubber, wol, katoen, … Wat het ook zij, die bestanddelen zorgen voor een zachter aanvoelen.

MATRASSEN MET MULTISPIRALE VEREN

De multispirale veren bestaan uit een geweven staaldraad die zich doorheen de matras windt. Dit garandeert een goed individueel slaapcomfort en een uitstekende ventilatie.

WAAROM EEN ZOMER - EN EEN WINTERKANT ?

LaDe meeste matrassen hebben een zomer- en een winterkant. De winterkant heeft meestal een laagje wol, zijde, kasjmier of watten, stoffen die in koude periodes de warmte beter vasthouden. De zomerkant, meestal uit katoen of linnen, voelt koeler aan. Het is belangrijk om de matras in het juiste seizoen op de juiste kant te leggen. En het regelmatig omdraaien van de matras voeteneinde versus hoofdeinde is ook nog een goede tip.

WELKE BEDDENBODEM ?

Het comfort van uw bed hangt onder andere af van de beddenbodem. De keuze ervan is heel belangrijk want het is de beddenbodem die 1/3 van de druk op de matras opvangt. De beddenbodem draagt zo bij tot een beter comfort en verhoogt de levensduur van uw matras. Wist u dat uw lichaam elke nacht gemiddeld een halve liter vocht verliest? Met een goede beddenbodem verhoogt u de ventilatie en zo ook de hygiëne. Een nieuwe matras op een oude bodem slijt snel. Die bodem doet dan immers niet meer zijn deel van de ondersteuning. Eigenlijk vervangt u de beddenbodem best om de 5 jaar in plaats van om de 10 jaar. Dat is een investering die rendeert. Matras en beddenbodem samen vervangen geeft het beste resultaat qua levensduur van uw bed.

 

 

DE BEDDENBODEM MET VEREN

Een beddenbodem met veren past net zo goed bij een matras met veren als een lattenbodem. Een verenbodem is over het algemeen minder hard dan een lattenbodem. Of hij nu bestaat uit dubbelkegelvormige, multispirale of pocketveren, de verenbodem geeft u een sensationeel gevoel van comfort. Hij voelt zowel robuust als zacht. Let wel op: een verenbodem is niet geschikt voor een matras in schuimrubber of latex.

 

 

DE LATTENBODEM

Een lattenbodem is iets steviger dan een verenbodem. Een lattenbodem garandeert een stevige, egale en effen steun voor uw matras. Het geeft een comfort van eerste klasse. Hij past perfect bij zowel een verenmatras als bij een matras in schuimrubber of latex.

DE VERSTELBARE LATTENBODEM : MANUEEL OF ELEKTRISCH

Dit is werkelijk het toppunt van comfort. Het is de ideale oplossing voor wie een verwoede lezer is, een fan van de televisie of iemand die zweert bij ontbijt op bed. Manueel of met een druk op de knop van de afstandsbediening kiest u hoe u het comfortabelste zit. En als u gaat slapen laat u zich zacht uitstrekken, al dan niet met uw benen iets verhoogd. De verstelbare lattenbodem wordt ook fel geapprecieerd door mensen met problemen in verband met de bloedsomloop en spataderen en die dus met de benen hoger willen slapen.
De stand ‘hoofd hoog’ vergemakkelijkt dan weer het ademhalen voor mensen met een verkoudheid ten gevolge van een allergie of een infectie. En voor personen met een lichte handicap kan de verstelbare lattenbodem een hele hulp zijn om zelfstandig uit bed op te staan.

Let wel: niet alle matrassen zijn geschikt voor dit soort lattenbodems.

 

 

ALLERGIEËN

Bent u allergisch (aan huisstofmijt, stof, wol, dons, …) dan kiest u best voor een matras met een vulling die behandeld is: antihuisstofmijt, antibacteriën en ‘sanitized’, een behandelde matrasbeschermer en een antiallergeen hoofdkussen. Wist u trouwens dat u de ontwikkeling van huisstofmijt in uw kamer kunt tegengaan door er een temperatuur aan te houden tussen 16 en 18°C, door uw kamer elke dag te verluchten en door het bedlinnen regelmatig te verversen?.

 

 

HOE GROOT MOET UW BED ZIJN ?

De huidige norm is een matras van 140cm breed. Een matras van 160cm breed zal u nog meer nachtrust bieden, aangezien u en uw partner elkaar in de slaap niet storen. Voor een eenpersoonsbed is een matras van 90cm breed gangbaar. Voor de lengte van de matras, want mensen worden almaar groter reken je best 15cm extra bij de lengte van de slaper. Voor een volwassene van 1.85m, voorzie je dus best een matras van 2 meter. Voor verstelbare bodems reken je best 25cm extra bij de lengte van de slaper.

De algemene standaard voor de lengte van een matras :
200cm voor België, Duitsland en Luxemburg en 190cm voor Frankrijk.

Nota: De standaardlengte voor een matras van 160cm breed is 200cm.